Stel, je hebt knieklachten. Is het dan wel goed om door te blijven wandelen? En zo ja, hoelang en hoe vaak? Herken je deze vragen? Dan kun je nu deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC om mee te werken aan een gedegen antwoord.
Blijven bewegen of niet?
Knieklachten kunnen het plezier in het wandelen verminderen en voor onzekerheid zorgen, vooral wanneer ze langer aanhouden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat blijven bewegen erg belangrijk is en dat spierversterkende oefeningen de knieklachten kunnen doen verminderen. Maar wat is het beste? En hoeveel beweging is optimaal?
Wat is knieartrose?
Bij mensen boven de 45 jaar worden knieklachten vaak veroorzaakt door (beginnende) knieartrose. Dit is een aandoening van het kniegewricht waarbij mensen last van pijn en/of stijfheid aan de knie kunnen ervaren. Er kan zwelling optreden en bewegen gaat vaak minder makkelijk. Artrose kan in vrijwel elk gewricht voorkomen, maar komt het meeste voor in de knie. De verwachting is dat artrose in 2040 de meest voorkomende aandoening in Nederland zal zijn. Dit zal van grote invloed zijn op het beweegplezier van veel mensen.
Onderzoek naar het juiste beweegadvies
Daarom is het Erasmus MC met een groot onderzoek (het LoaD-project) gestart om te kijken hoe bewegen de knieklachten beïnvloedt. Doel van dit onderzoek is om te bepalen hoe mensen met knieartrose hun knie het beste kunnen belasten. Zo kunnen onder andere wandelaars in de toekomst beter beweegadvies krijgen.
Doe mee!
Ben je tussen de 45 en 65 jaar? Wandel je minimaal één keer per week een afstand van 10 kilometer of meer? En heb je tussen de 3 maanden tot 2 jaar knieklachten? Dan kun je deelnemen aan het onderzoek!
Aanmelden en meer informatie via: https://load-project.nl/deelnemers.