Van oudsher was de wandelsport niet alleen een simpele sport, maar ook een goedkope sport. Voor 2 gulden ontving je bij de start een stencil met de route, je ging lopen, kocht onderweg bij een bungalowtent van een bestuurslid een kop koffie voor 50 cent, in een restaurantje onderweg dronk je een wat duurder drankje, maar at je wel je eigen brood op. En bij de finish deed je gek: je veroorloofde je een biertje.

De tijden zijn veranderd. Het stenciltje werd een gps route op je smartwatch, de route krijg je als gpx bestand en betaal je vooruit electronisch, vaak mag je gaan lopen wanneer je wilt, en na afloop fiets je op je e-bike naar huis. Het inschrijfgeld is inmiddels een euro of 5, of als je wandelt bij een evenement, dan kan dat oplopen tot 10 of 20 euro. En duizenden doen dat graag. Het eenvoudige stenciltje is verleden tijd, we willen vermaakt worden. Snacks zijn de standaard.

Helemaal niets mis mee, de klant is koning. Maar de minder grote organisaties, moeten alle zeilen bijzetten om mee te blijven doen. Zit je op dezelfde datum als een fjoertoer, of een circuit van Zandvoort, dan merk je dat direct. Of je moet frikandellen serveren (hmmmm, heerlijk 🙂 ). Ik wandelde zelf 30 jaar geleden ook elk jaar vanuit de Heineken brouwerij in Den Bosch, en dat was niet alleen vanwege de mooie natuur. Proost!

Ons aller KWBN bond moet ook mee in deze ontwikkeling. En dat kost geld. Veel geld. Ze zijn er enerzijds met mooie marketing voor de grote jongens. Maar willen toch ook de kleine clubjes niet kwijt. Maar soms hebben we het idee dat ze niet huilen als er “een kleintje” omvalt. En we zien dat om ons heen gebeuren.

Als afgevaardigde van de wandelkring, en later als lid van de ledenraad namens de provincie, heb ik me namens onze organisaties altijd fel verzet tegen verhogingen van bondsafdrachten voor verenigingsleden. Discussies met onze miel gingen over de waarde van de verenigingen en hun vrijwilligers die samen toch zorgen voor het grootste gedeelte van het LWP.

Die gedachte is nu definitief achtergelaten. De tarieven schieten omhoog. En bondsleden moeten hetzelfde betalen als verenigingsleden. Was de afdracht voor verenigingsleden aan de KWBN vorig jaar nog 19,00 euro, dit jaar was dat ineens 35,00 euro. Met de afspraak dat dat elk jaar met de prijsindex zal stijgen. Reken maar uit, met inflatie van 10% of meer. Verenigingen krijgen nog 3 jaar een aflopende korting op deze afdracht, maar in 2026 is ook dat voorbij, en met een inflatie van 5% zitten we dan al boven de 40 euro.

En dat is niet alles. Een vereniging betaalt ook nog een verenigings afdracht. Deze is heel sterk gestegen, en zal worden geïndexeerd. O ja, en dan nog een afdracht per tocht. In totaal betalen wij als kleine vereniging 50% meer aan Nijmegen. We konden niets anders doen dan de contributie voor de vereniging los te koppelen van die van de bond. Aan iedereen de keuze of men een paar exemplaren van het magazine en de euro korting bij een tocht nog aantrekkelijk vindt. KWBN, let op uw zaak!

Share This